GOD HEPHAESTUS

God van de technologie, het smeden, het vuur en vulkanen

De Mythologie

Hephaestus (Ἥφαιστος) was de griekse god van onder andere de technologie, smeden, metaal, vuur en vulkanen. Hij was de zoon van Zeus en Hera. Als god van de techniek en vakmensen werd hij groots vereerd in de nijverheidscentra in het oude Griekenland, met name Athene. In Athene staat op de agora nog een grote tempel gewijd aan Hephaestus. Dit is de best bewaarde Dorische tempel ter wereld.

Bij zijn geboorte was Hephaestus lam, waardoor hij door de Grieken en met name door de Griekse goden als afzichtelijk en onwaardig werd beschouwd. Zijn moeder Hera (de godin van moederschap en de familie) vond dit zelfs zo erg dat zij haar pasgeboren zoon van de Olympus wierp. Volgens Homerus duurde de val van Hephaestus 9 dagen en belande hij uiteindelijk in de oceaan, waar hij werd opgevoed door de oceaangodin Thetis, moeder van Achilles.

Na buiten het rijk der goden te zijn opgegroeid nam Hephaestus wraak op Hera door een magische gouden troon voor haar te vervaardigen. Nadat Hera hierop plaatsgenomen had, liet de troon haar niet meer opstaan, zodat ze lam was zoals Hephaestus. De andere goden smeekten Hephaestus om terug te keren naar de Olympus en zijn moeder vrij te laten, maar hij weigerde en zei: “ik heb geen moeder”. Uiteindelijk stuurden de goden Dionysos om Hephaestus terug te halen. Deze god van de wijn deelde zijn drank met Hephaestus tot deze erbij neerviel. Katjelam werd hij door Dionysos naar de Olympus gebracht, waar hij Hera liet gaan. Zo werd Hephaestus de enige god die van de Olympus verbannen werd en terugkeerde.

Eenmaal terug op de Olympus nam hij zijn plaats in als één van de klassieke 12 Olympische goden en als smid der goden. In deze rol vervaardigde hij vele mythische objecten zoals de gevleugelde helm en sandalen van Hermes, de scepter van Agamemnon en het harnas van zijn stiefbroer Achilles.

Hephaestus was getrouwd met Aphrodite, de godin van de liefde en schoonheid. Erg trouw waren ze niet aan elkaar, want beiden hadden ze rond de 15 kinderen, maar geen enkele met elkaar.